Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

TU/e kraakt internetbeveiliging van de toekomst

Geplaatst: 23 oktober, 2008

TU/e-onderzoekers zijn erin geslaagd de code van het zogeheten McEliece-encryptiesysteem te kraken. Dit systeem is een kandidaat voor de beveiliging van internetverkeer in het tijdperk van de kwantumcomputer -de voorspelde supersnelle computer van de toekomst. Tegelijk met de kraak presenteerden de wetenschappers een nieuwe sleutel.

De aanval is afgelopen weekeinde gelukt met hulp van een groot aantal gekoppelde computers in de hele wereld. Dit laat TU/e-hoogleraar Tanja Lange weten. Zij en haar promovenda Christiane Peters presenteerden vervolgens een nieuwe sleutel waarmee de McEliece-code wl tegen kwantumcomputers bestand is.

De gebruikte software kan het McEliece-encryptiesysteem met de rekenkracht van honderd computers binnen veertien dagen kraken. De kraak werd onlangs uitgevoerd met behulp van enkele tientallen computers, verspreid over de hele wereld, aldus Lange.

Momenteel gebruiken banken de RSA-code uit 1977 voor het beveiligen van bijvoorbeeld elektronische transacties. Een kwantumcomputer zal echter weinig problemen hebben om deze code te kraken, iets waarvoor een PC nu nog minimaal drie weken nodig heeft. Daarom zijn onderzoekers, vooruitlopend op de introductie van de kwantumcomputer (die volgens Lange nog minstens tien jaar op zich laat wachten), op zoek naar betere versleutelingsystemen. Professor Lange doet haar onderzoek in de groep Coderingstheorie en Cryptologie van de faculteit Wiskunde & Informatica.