Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

Wessel Couzijn

'Vliegend' ('Rising Africa') 1961
Aangekocht van de kunstenaar in 1967.

Locatie: voor de faculteit Technologie Management

Couzijn maakt in de jaren zestig een reeks uiterst expressieve bronzen beelden. 'Vliegend' uit 1961 (ook 'Afrika ontwaakt' of 'Rising Africa' genoemd), is er ťťn van. Veel beelden uit deze tijd hadden een soort vleugels, een hoog oprijzende houding met scherpe uitsteeksels. Couzijn presenteert ze voor het eerst in het Nederlandse paviljoen op de BiŽnnale in VenetiŽ (1960), dat bijna helemaal aan zijn werk is gewijd. Daarmee krijgt hij, na veel afwijzingen en teleurstellingen, eindelijk (inter)nationale erkenning.

Couzijn (Amsterdam, 1912 Ė 1984) groeit op in New York. Als hij zijn school verwaarloost, stuurt zijn moeder hem naar familie in Amsterdam. In 1930 kan hij naar de Rijksacademie en als hij de Prix de Rome wint, werkt hij gedurende de jaren '30, een tijd in de gelijknamige stad. In de oorlog vlucht Couzijn, die jood was, naar de Verenigde Staten. Daar leert hij beroemde kunstenaars als Zadkine en Jackson Pollock kennen. Terug in Amsterdam geeft hij les en werkt hij aan traditionele beelden. Rond 1950 vormde hij met Tajiri, Kneulman en Guntenaar de Groep A''dam. Pas dan krijgt zijn werk de moderne trekken, met een steeds grotere vrijheid van vorm en expressie.

Centraal staat het verlangen naar vrijheid, met agressie als een verdedigingshouding. Abstractie en beeldende elementen ondersteunen dit. Couzijn gebruikt wilde vormen en uitstulpingen en verwerkt er allerlei gevonden materiaal in: flessendoppen, stukjes buis of rotanstokjes. Pas in 1958 vindt hij eindelijk een goede gieterij die zijn ingewikkelde en gecompliceerde mallen kan gieten met de cire-perdue techniek.

 

Couzijn is medeoprichter van de Ateliers '63 (Haarlem) en tot aan zijn dood werkt hij er als docent. Het doel van de Ateliers is expressieve vrijheid en onder leiding van ervaren kunstenaars leren cursisten "Zichzelf te uiten in hun werk, om zo tot iets eigens te komen", zoals Couzijn destijds verwoorddde.

Zie ook: Vubis database

Links Wessel Couzijn
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wessel_Couzijn
http://www.yagooble.nl/locate/wessel+couzijn

http://www.tue.nl/cursor/bastiaan/jaargang43/cursor10/cultuur.shtml

Zie ook: Ben Guntenaar; Edith Imkamp; Carel Kneulman; Shinkichi Tajiri.